dijous, 22 d’abril del 2010

Les cròniques de Nàrnia "El lleó, la bruixa i l'armari"



El lleó, la bruixa i l'armari (títol original en anglès: The Lion, the Witch and the Wardrobe) és una novel·la fantàstica infantil publicada per l'irlandès Clive Staples Lewis el 1950. És la més coneguda de la sèrie de set llibres anomenada Les Cròniques de Nàrnia. Encara que cronològicament fou el primer llibre de la sèrie escrit per l'autor, cap al 1940, és el segon segons la cronologia interna després de El nebot del mag.

  • Aquí us citem els PERSONATGES del llibre/pel·lícula:
Peter Pevensie: Major dels germans Pevensie (13 anys), i junts amb ells, personatge principal de la història. Al final del llibre, és coronat per Aslan com el "Gran Rei Peter, el Magnífic", Summe Monarca de Narnia (la qual cosa equivaldria a un títol superior al de Rei). Santa Claus li regala una Espasa i un Escut.

Susan Pevensie: La major després de Peter (12 anys). Susan és una jove que està començant a aprendre a ser una veritable dona. Personatge principal de la saga juntament amb els seus germans. És coronada per Aslan com la "Reina Susan, la benèvola". Santa Claus li regala un Arc amb Fletxes, i una Banya Màgica la virtut de la qual és la d'atreure ajuda sempre que la faci sonar.

Edmund Pevensie: Edmund (9 anys) és, al començament del llibre, un nen molt desagradable que no perd cap oportunitat d'insultar i maltractar a la seva germana Lucy. Traïx als seus germans a l'abandonar-los per a reunir-se amb la Bruixota Blanca, però es redimeix després. Coronat per Aslan com el "Rei Edmund, el just".

Lucy Pevensie: Lucy és la menor dels germans Pevensie (8 anys) i és també la primera a entrar a Narnia a través de l'armari màgic. Va ser coronada per Aslan com la "Regna Lucy, la valenta". Santa Claus li regala una ampolleta amb un líquid medicinal que guareix qualsevol ferida, així com una daga per a defensar-se.

Jadis (La Bruixota Blanca): Personatge que governa tiránicamente a Nàrnia quan els germans Pevensie arriben. Es diu a si mateixa Reina de Narnia, i va ser qui va mantenir a Narnia durant 100 anys sota un constant hivern, sense Nadal.

Aslan: Creador de Nàrnia; és qui ajuda als germans Pevensie a alliberar el país del regnat de Jadis, la Bruixota Blanca.

Sr. Tumnus: Fauno que treballava per a la Bruixota Blanca i primer ésser narniano que coneix a Lucy. Traïx a la Bruixota Blanca al no lliurar-li la nena i per això, és arrestat i després transformat en estàtua de pedra. Aslan ho rescata i es converteix en conseller dels germans Pevensie quan aquests es converteixen en reis i reines.

Maugrim: És un gran llop que treballa per a la Bruixota Blanca. Va ser matat per Peter. Era capità de la Policia Secreta de la Bruixota Blanca.

Sr. i Sra. Castor: Castors parladors que ajuden als germans Pevensie amb hospitalitat i menjar. Són els quals els expliquen la història de Nàrnia i la seva destinació, i qui els ajuden a arribar fins a Aslan.

Santa Claus: Clive Staples Lewis va prendre aquest personatge popular que en Nàrnia té la mateixa funció que en el nostre món. Durant l'hivern de 100 anys imposat per la Bruixota, no va poder arribar a Nàrnia, pel que va ser rebut amb gran alegria.

El professor Digory Kirke: Ancià que acull als Pevensie en la seva casa. És protagonista del nebot del mag, i va presenciar la creació de Nàrnia sent només un nen. La fusta de l'armari per on els nens van a Nàrnia prové d'un arbre la llavor del qual prové d'aquest primer viatge a Nàrnia.


  • Aquí us proposem una web sobre la saga de les Croniques de Narnia on podreu trobar coses molt interessants sobre els personatges, l'autor, les pel·licules, el mon de Narni, etc.


El GRAN Aslan

De les croniques de Narnia el que mes ens ha impresionat es el lleo Aslan que destaca per la continua lluita que exerceix per evitar la destrucció o la conquesta de Narnia. El seu paper en Narnia es desenvolupa al llarg de tota la sèrie, sent l'únic personatge a aparèixer en tots els llibres. És un lleó que parla, es el rei de les bèsties, un savi, es compassiu, te una autoritat màgica (tant temporal i espiritual); es misteriós i estimat, fa de guia per als nens humans que ho visiten; guardià i salvador de Narnia, i en última instància, creador i destructor d'aquest món màgic. A part de tot aixo ens sembla un animal impactant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada